Build for life Magazine Cover Template, Magazine pagina

Ambiant vloeren

delen:

Build for life e-magazine - ed. 31 | 23

Een Boho Chic interieur zal vermoedelijk veel personen aanspreken die weinig waarde hechten aan bestaande interieur conventies. Voor de Boho Chic woontrend zijn er geen klassieke regels; alles wat je mooi vindt, mag en kan. Nochtans gaat een Boho Chic interieur niet zo ver als een zuivere Boho stijl.

Het begrip “Boho” komt zoals bekend van “Bohème” of “Bohemian” en verwijst naar een kunstenaars beweging uit de 19e eeuw die zich afzette tegen de stijve burgerlijkheid van toen. Vertaald naar

interieur laat de Boho stijl dan ook veel speelruimte voor vrije ontplooiing zonder vaste regels voor harmonie in het design. Natuurlijke materialen zoals hout, katoen en linnen zijn geschikt voor deze look. En aardetinten zoals bruin, beige en olijfgroen staan vaak centraal in de Bohemian stijl.

Wat betreft meubilair worden strakke lijnen veelal vermeden, en in plaats daarvan wordt vaak voor open, gebogen vormen gekozen om een gevoel van lichtheid en vrijheid uit te drukken. De inrichting kan dus bestaan uit een leentjebuur mix van andere stijlen, zoals oriëntaalse voorwerpen gecombineerd met vintage-artikelen en Indiaanse cultobjecten. Het doel van de Bohemian stijl is een creatief ingerichte, lichte en vrije ruimte te creêren.

Boho Chique, speelse elegantie

Een Boho Chic interieur laat de persoonlijkheid van de bewoner zien. Bij het inrichten wordt consistent vastgehouden aan het principe van vrijheid en onconventionele keuzes. Met passende meubels die uitnodigen tot ontspanning, en decoratie die symbolische betekenissen draagt, zoals dromenvangers en dieren. Essentieel in Boho Chic is dat je hiermee een dosis glamour combineert. Een Bohemian Chic interieur is immers eleganter dan een Boho interieur en heeft ook een veel rustigere ondertoon. Mede door kleurkeuzes die neutraler zijn.

Met name de grote onderdelen en oppervlakten in het Boho Chic interieur , denk aan vloeren en muren, hebben doorgaans een neutrale basiskleur, zoals wit of lichte tinten. Hieruit vertrekkende kan je dan voor de detailstukken combineren met meer opvallende, andere kleuren.

Build for life e-magazine - ed. 31 | 23

Eén van de belangrijkste elementen in je Boho Chic interieur is je vloer. Deze neemt immers een behoorlijke oppervlakte in. Met de juiste vloerkeuze heb je dan ook gelijk de basis voor je interieur op punt. Typische Boho Chic vloeren zijn bv. houten vloeren of vloeren met een hout look. Dat kan zowel een parket als pvc, laminaat of vinyl vloer met een houten uitstraling zijn. Kies je vooral voor lichte vloertinten dan creëer je hiermee een rustige basis en kan je volop combineren met expressievere kleuren in de aankleding van je ruimtes. 

Tenslotte, wil je met je vloerkeuze volop een chique uitstraling bekomen, kies dan voor een visgraat vloer in een lichte tint zoals bv. lichte eik. Visgraat vloeren dragen een connotatie met chique herenhuizen en hebben een uitgesproken speels element in zich. info: AMBIANT | FLOORHOUSE

5 nuttige overwegingen

Welke vloer kiezen in welke kamer is een vraag die samenhangt met enkele afwegingen. Heb je vloerverwarming, wat is je budget, ga je je vloer zelf leggen, … ?

Welke vloer kiezen voor welke kamer

De eisen die we aan een vloer stellen, liggen verschillend per kamer. In een slaapkamer bv. hebben we behoefte aan een vloer die onderhoudsvriendelijk is, met een warm loopgevoel en geluiddempend. PVC, vinyl en tapijt zijn hierbij de voor de hand liggende keuzes. 

In vochtige ruimtes zoals de badkamer zijn dan weer PVC, stenen vloeren of waterbestendige laminaat geschikt. 

Voor woonkamers met een vloer die eerder intensief gebruikt wordt, is een parket, laminaat of PVC vloer aan te raden. 

In een keuken tenslotte, eveneens een ruimte waar nogal eens wat water (of vet) op de vloer belandt, kan je best opteren voor een vloertype dat makkelijk schoon te maken is. Tegels, pvc of laminaat zijn hier goede keuzes.

Build for life e-magazine - ed. 31 | 23

Welke vloer kiezen bij vloerverwarming

Bij vloerverwarming is het belangrijk dat warmte goed wordt doorgelaten en de vloer zelf dus geen hoge isolerende werking heeft. Zoals bij massieve houten vloeren waar je ook het risico loopt dat warmteverschillen de vloer laten krimpen en uitzetten. De beste vloeren voor vloerverwarming zijn tegel vloeren, pvc, vinyl, laminaat en samengesteld parket. 

Beton, gietvloeren en keramische tegels combineren goed met vloerverwarming door de lage warmteweerstand en de hoge geleidbaarheid van het materiaal. Hierdoor wordt de warmte goed opgenomen en zonder weerstand doorgegeven aan de ruimte erboven. 

laminaat en vloerverwarming

Ook PVC vloeren zijn erg geschikt voor vloerverwarming. Ze hebben een lage warmteweerstand en laten warmte  makkelijk door. Dat geldt in bepaalde mate ook voor vinyl. Met vinyl komt het er wel op aan goed de thermische weerstand na te gaan. Die mag maximaal 0,15 K/W bedragen. De Live vinyl planken en tegels van Berry Alloc zijn bv. uitermate geschikt voor vloerverwarming. 

Van laminaat werd lange tijd gezegd dat dit niet geschikt is voor vloerverwarming. Huidige varianten zijn er echter speciaal voor ontwikkeld.

Welke vloer kiezen voor intensief gebruik

In ruimtes die veel gebruikt worden, zoals de woonkamer, wordt een vloer aangeraden die onderhoudsvriendelijk is en een sterke toplaag heeft. Een topkwaliteit High Pressure laminaat of PVC-vloer met een slijtvaste toplaag is voor dit soort ruimtes een goede keuze. Of een mooie houten vloer die je na verloop van tijd opnieuw laat schuren.

Welke vloer kiezen voor welk budget

Binnen elk type vloer zijn er goedkopere en duurdere opties. Soms zegt dit iets over de kwaliteit van de vloer maar niet altijd. Tapijt en vinyl liggen doorgaans aan de onderkant van de prijsvork. Laminaat, PVC en parket liggen daarboven.

Wil je de vloer zelf leggen?

De meeste laminaat- en PVC-vloeren kun je prima zelf leggen. Maar andere vloeren, zoals tegels en houten vloeren, hebben wat meer vakmanschap nodig. Veel hangt ook af van de ondervloer waarop je werkt.  Afhankelijk van je materiaal keuze is een vloer leggen over het algemeen niet het moeilijkste klusje in huis. info: BERRY ALLOC | VERDELERS

Build for life e-magazine - ed. 31 | 23

Ben je op zoek naar een sprekende vloer die een echte eyecatcher kan vormen in je interieur dan loont het zeker de moeite je wat te verdiepen in linoleum vloeren. Meer bepaald Marmoleum van FORBO, een hedendaagse linoleum vloerbedekking, die algemeen getypeerd wordt als mooi, praktisch, duurzaam en natuurlijk.
Marmoleum is een vloeren assortiment dat houdt van blote voeten en stofvrij wonen toelaat. Met honderden decoratie en combinatie mogelijkheden in kleuren en designs.

Karakteristieken van linoleum als materiaal

Kiezen voor linoleum als vloermateriaal is kiezen voor een vloer gemaakt van natuurlijke en biologische ingrediënten, waaronder lijnzaadolie, die van nature antibacterieel is en geen schadelijke stoffen bevat. Het is dus absoluut een gezonde vloer voor spelende kinderen, huisdieren en iedereen die erop leeft.

Marmoleum als materiaal is een duurzaam, biologisch afbreekbaar materiaal met een lange levensduur van ongeveer dertig jaar.

Hecht je veel waarde aan duurzaamheid en natuurlijke materialen dan heb je met een keuze voor linoleum het perfecte materiaal in handen. Het is immers gemaakt van 97% natuurlijke materialen, waarvan een groot deel snel herwinbaar is en gerecyclede content bevat. De belangrijkste bestanddelen van linoleum zijn Jute, vlas, hars, houtmeel en kalksteen. De Marmoleum vloeren zijn ook uitermate vuilbestendig en eenvoudig te reinigen en te onderhouden.

3 collecties

Met de nieuwste collecties sluit Marmoleum naadloos aan op de laatste woontrends, waardoor het een waaier aan verschillende sferen kan creëren, van warm vintage tot industrieel of minimalistisch. 

De Marmoleum Linear, Solid en Marbled collecties bieden een functioneel, duurzaam en tijdloos linoleumassortiment voor ruimtes met een natuurlijke uitstraling en een huiselijke sfeer. 

Build for life e-magazine - ed. 31 | 23

Marmoleum Linear

De gestreepte Striato dessins van Marmoleum Linear creëren een zachte en comfortabele look, waarmee verschillende kamers in een woning op schitterende wijze met elkaar kunnen verbonden worden. De collecties zijn eenvoudig te combineren en uitermate geschikt om bepaalde plaatsen in een ruimte te accentueren. 

Marmoleum Marbled

In de Marmoleum Marbled collectie, misschien wel de bekendste collectie op dit ogenblik, ontdekt men de natuurlijke schoonheid van CO2-neutraal geproduceerde vloerbedekking met 5 intrigerende, organische structuren in een groot aantal kleuren. Deze kleurcombinaties zijn veelzijdig in gebruik en combineren perfect met andere materialen zoals hout en steen. 

Marmoleum Solid

Marmoleum Solid biedt met de reeksen Concrete, Cocoa, Piano, Slate & Walton eigentijdse ontwerpen en ongeëvenaarde veelzijdigheid en innovatie. De Cocoa collectie voegt cacaoschillen toe voor een unieke korrelige look, terwijl het slate leisteenmotief de tijdloze esthetiek van natuursteen combineert met de warmte en puurheid van linoleumvloeren.

De Marmoleum collecties bieden een brede keuze aan vloerdesigns die sympathie opwekken dankzij hun duurzame en natuurlijke karakter. Consistent met hun ecologische focus zijn ze een ideale keuze voor een bewuste en tijdloze vloeroplossing. Maar vooral vind je in deze linoleum collecties uitermate mooie vloeren die makkelijk te plaatsen zijn en je leefruimtes onmiddellijk naar een hoger niveau tillen. info: FORBO FLOORING SYSTEMS | VERDELERS

Build for life e-magazine - ed. 31 | 23

In de keuze van een nieuwe vloer zijn er heel wat beslissingsfactoren die een rol spelen. Esthetische kenmerken, waterbestendigheid, installatiegemak, onderhoud, prijs, duurzaamheid … zijn er slechts enkele van. De combinatiemogelijkheid met vloerverwarming is ook zo’n belangrijk criterium.

En hoewel er voor parket veel kwalitatieve alternatieven bestaan, staat een authentieke houten vloer, en de warme uitstraling ervan, voor heel wat bouwers en renoveerders op de wenslijst. We beantwoorden hier enkele vragen die zich stellen wanneer je parket en vloerverwarming wil combineren.

Kan je vloerverwarming en parket combineren?

Parket kan je perfect combineren met bepaalde types van vloerverwarming. Er zijn 2 factoren die je hierbij  in de gaten dient te houden: rendement en luchtvochtigheid.

Een houten vloer op vloerverwarming levert een perfect rendement op als je rekening houdt met een maximale vloerdikte van 15 mm. Met dikkere types neemt het rendement navenant af. 

Daarnaast heb je voor een gezonde parketvloer een relatieve luchtvochtigheid in je leefruimte nodig van 40 tot 55%. Anders riskeer je vervorming of het optreden van scheurtjes. Hou je rekening met deze luchtvochtigheid dan zal kiervorming regelmatig verdeeld zijn.

Welk parket is geschikt voor vloerverwarming ?

Enkel samengesteld parket is geschikt voor vloerverwarming. 
Voor een efficiënte warmtewerking mag de totale warmteweerstand van de vloerbedekking niet meer bedragen dan 0.15m.K/W. Dit sluit een keuze voor  massief parket uit. Naast een te hoge warmteweerstand heb je met massief parket op vloerverwarming ook een te hoog risico op krimpen en kromtrekken. 
Een samengesteld parket daarentegen kan je perfect plaatsen over vloerverwarming. De warmteweerstand ervan ligt lager dan bij massief parket en samengesteld parket is ook veel stabieler waardoor het risico op vervorming veel kleiner is.
Build for life e-magazine - ed. 31 | 23

Is elk type vloerverwarming geschikt voor parket?

Nee. Samengesteld parket is best combineerbaar met reversibele vloerverwarming (en -koeling) indien de oppervlaktetemperatuur niet beneden 18°C zakt en het verschil met de ruimtetemperatuur niet meer bedraagt dan 5°C. Watergestuurde vloerverwarming is het meest geschikt voor parket. 

De geadviseerde maximumtemperatuur voor het vloeroppervlak bedraagt bedraagt 28°C en die temperatuur mag niet te bruusk stijgen of dalen. De verwarmingsbuizen moeten ook bedekt worden met minimaal 30 mm cement. 

Behoudens uitzonderingen zijn elektrische vloerverwarming of infrarood vloerverwarming niet geschikt.

Mag je het parket zwevend plaatsen?

Zwevende plaatsing is sterk af te raden omwille van rendementsredenen. Er bevindt zich dan immers een isolerende luchtlaag tussen de vloer en de chape. Ga dus zeker voor verlijmde plaatsing.

Enkele belangrijke tips

Wil je graag een parketvloer dan is het ten allen tijde aangewezen deze professioneel te laten plaatsen. Ga je wel zelf plaatsen, laat je dan ten gronde informeren over de toegelaten vochtigheidsgraad van de ondervloer. 

Verwarmingsbuizen moeten met ten minste 30 mm cement bedekt zijn. En krimpkloven in de ondervloer, bij grote oppervlakten, moeten opgevuld worden met polyester of epoxy hars voorafgaande aan de installatie. Laat de verwarming ook minstens  14 dagen aan staan nadat de ondervloer zijn finale consistentie heeft bereikt. Dat mag op 2/3 van de maximum temperatuur gedurende een week en vervolgens geleidelijk verhoogd (max. 5°C/dag) tot de maximum temperatuur gedurende minstens 5 dagen. Twee dagen voor de installatie van het parket moet de verwarming uitgeschakeld worden of verminderd tot de oppervlakte temperatuur van de ondervloer zakt tot onder 20°C.

Twee dagen na het plaatsen mag de verwarming gradueel heropgestart worden met maximum 3°C/dag. info: LAMETT | VERDELERS

Build for life e-magazine - ed. 31 | 23

kurk op de radar van je nieuwe flat

Heb je in je flat een oude tegelvloer liggen die je liefst niet wil uitbreken, dan heb je een aantal opties om je nieuwe vloer erover heen te leggen. Zeker als die oude vloer stevig vast en stabiel ligt, is uitbreken wellicht helemaal niet nodig. Een vloermateriaal, met een aantal bijzondere kenmerken voor flats, dat dan in beeld komt is kurk.

Thermisch isolerend

Kurk heeft van nature goede thermische isolatie-eigenschappen, wat het een erg energiezuinig vloermateriaal maakt en zorgt voor een aangenaam loopgevoel. Ook op blote voeten. Kurk behoudt een optimale temperatuur het hele jaar door. 
Wanneer in producttesten de voettemperatuur in contact met vier verschillende materialen wordt gemeten, komen kurkvloeren hier steeds naar voren als de vloeren die het best warmte vasthouden.

En geluidsdempend

Naast de goede thermische isolerende kenmerken is kurk echter ook een natuurlijke geluidsremmer die makkelijk loopgeluiden in een kamer vermindert en fungeert als een akoestische buffer tussen de vloer en de kamers eronder. 
Dit maakt het met name voor flats een erg interessant materiaal. Uit tests blijkt dat kurkvloeren loopgeluid tot 53% verminderen. Veel meer dan eender elk ander vloermateriaal.

Build for life e-magazine - ed. 31 | 23

Klaar voor intensief gebruik

Een kurkvloer kan zich makkelijk aanpassen aan druk omdat kurk een sterk elastisch en samendrukbaar materiaal is dat zijn flexibiliteit behoudt bij impact. 

Dit betekent dat je met een kurkvloer een vloer hebt die zich in zijn oorspronkelijke vorm en volume herstelt, zonder schade op te lopen, bij harde schokken. 

Laat je bijvoorbeeld een hard voorwerp vallen op een kurkvloer dan zorgen de schokabsorberende kenmerken van kurk ervoor dat je vloer geen schade oploopt. Een kurkvloer is dus een zeer robuuste vloer, bovendien met een lange levensduur.

Dit maakt van kurkvloeren ook vloeren die zeer geschikt zijn voor intensief gebruik. In de kamers die veel gebruikt worden in een woning kan je perfect kiezen voor een kurkvloer. Tel hier het unieke comfort van kurk bij en je hebt een vloermateriaal dat erg het overwegen waard is. info: WICANDERS | VERDELERS

Build for life magazine

Het Build for life e-magazine verschijnt wekelijks en brengt je het nieuws van de woonmerken. Wil je als bouwer/renoveerder graag op de hoogte blijven, schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief en ontvang het magazine wekelijks gratis in je inbox. Geert Verlinden, Build for life

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

incl. wekelijks online magazine

In dit magazine werd gebruik gemaakt van bron- en fotomateriaal van deze merken

Verdelers: Ambiant vloeren kan je in Vlaanderen vinden bij Floorhouse

Verdelers: Berry Alloc verdelers vind je hier

Verdelers: Forbo Flooring Systems verdelers vind je hier

Verdelers: Lamett verdelers vind je hier

Verdelers: Wicanders verdelers vind je hier

© Dijl bv | BE0746401340

Een Boho Chic interieur zal vermoedelijk veel personen aanspreken die weinig waarde hechten aan bestaande interieur conventies. 
Voor de Boho Chic woontrend zijn er geen klassieke regels; alles wat je mooi vindt, mag en kan. Nochtans gaat een Boho Chic interieur niet zo ver als een zuivere Boho stijl. 
Het begrip “Boho” komt zoals bekend van “Bohème” of “Bohemian” en verwijst naar een kunstenaars beweging uit de 19e eeuw die zich afzette tegen de stijve burgerlijkheid van toen.
Vertaald naar interieur laat de Boho stijl dan ook veel speelruimte voor vrije ontplooiing zonder vaste regels voor harmonie in het design. Natuurlijke materialen zoals hout, katoen en linnen zijn geschikt voor deze look. En aardetinten zoals bruin, beige en olijfgroen staan vaak centraal in de Bohemian stijl.

Wat betreft meubilair worden strakke lijnen veelal vermeden, en in plaats daarvan wordt vaak voor open, gebogen vormen gekozen om een gevoel van lichtheid en vrijheid uit te drukken. De inrichting kan dus bestaan uit een leentjebuur mix van andere stijlen, zoals oriëntaalse voorwerpen gecombineerd met vintage-artikelen en Indiaanse cultobjecten. Het doel van de Bohemian stijl is een creatief ingerichte, lichte en vrije ruimte te creêren.

Boho Chique, speelse elegantie

Een Boho Chic interieur laat de persoonlijkheid van de bewoner zien. Bij het inrichten wordt consistent vastgehouden aan het principe van vrijheid en onconventionele keuzes. Met passende meubels die uitnodigen tot ontspanning, en decoratie die symbolische betekenissen draagt, zoals dromenvangers en dieren. Essentieel in Boho Chic is dat je hiermee een dosis glamour combineert. Een Bohemian Chic interieur is immers eleganter dan een Boho interieur en heeft ook een veel rustigere ondertoon. Mede door kleurkeuzes die neutraler zijn

Met name de grote onderdelen en oppervlakten in het Boho Chic interieur , denk aan vloeren en muren, hebben doorgaans een neutrale basiskleur, zoals wit of lichte tinten. Hieruit vertrekkende kan je dan voor de detailstukken combineren met meer opvallende, andere kleuren.

Eén van de belangrijkste elementen in je Boho Chic interieur is je vloer. Deze neemt immers een behoorlijke oppervlakte in. Met de juiste vloerkeuze heb je dan ook gelijk de basis voor je interieur op punt. Typische Boho Chic vloeren zijn bv. houten vloeren of vloeren met een hout look. Dat kan zowel een parket als pvc, laminaat of vinyl vloer met een houten uitstraling zijn. Kies je vooral voor lichte vloertinten dan creëer je hiermee een rustige basis en kan je volop combineren met expressievere kleuren in de aankleding van je ruimtes. 

Tenslotte, wil je met je vloerkeuze volop een chique uitstraling bekomen, kies dan voor een visgraat vloer in een lichte tint zoals bv. lichte eik. Visgraat vloeren dragen een connotatie met chique herenhuizen en hebben een uitgesproken speels element in zich. info: AMBIANT | FLOORHOUSE

Welke vloer kiezen in welke kamer is een vraag die samenhangt met enkele afwegingen. Heb je vloerverwarming, wat is je budget, ga je je vloer zelf leggen, … ?

5 nuttige overwegingen

Welke vloer kiezen voor welke kamer

De eisen die we aan een vloer stellen, liggen verschillend per kamer. In een slaapkamer bv. hebben we behoefte aan een vloer die onderhoudsvriendelijk is, met een warm loopgevoel en geluiddempend. PVC, vinyl en tapijt zijn hierbij de voor de hand liggende keuzes. 

In vochtige ruimtes zoals de badkamer zijn dan weer PVC, stenen vloeren of waterbestendige laminaat geschikt. 

Voor woonkamers met een vloer die eerder intensief gebruikt wordt, is een parket, laminaat of PVC vloer aan te raden. 

In een keuken tenslotte, eveneens een ruimte waar nogal eens wat water (of vet) op de vloer belandt, kan je best opteren voor een vloertype dat makkelijk schoon te maken is. Tegels, pvc of laminaat zijn hier goede keuzes.

Bij vloerverwarming is het belangrijk dat warmte goed wordt doorgelaten en de vloer zelf dus geen hoge isolerende werking heeft. Zoals bij massieve houten vloeren waar je ook het risico loopt dat warmteverschillen de vloer laten krimpen en uitzetten. De beste vloeren voor vloerverwarming zijn tegel vloeren, pvc, vinyl, laminaat en samengesteld parket. 

Beton, gietvloeren en keramische tegels combineren goed met vloerverwarming door de lage warmteweerstand en de hoge geleidbaarheid van het materiaal. Hierdoor wordt de warmte goed opgenomen en zonder weerstand doorgegeven aan de ruimte erboven. 

Ook PVC vloeren zijn erg geschikt voor vloerverwarming. Ze hebben een lage warmteweerstand en laten warmte  makkelijk door. Dat geldt in bepaalde mate ook voor vinyl. Met vinyl komt het er wel op aan goed de thermische weerstand na te gaan. Die mag maximaal 0,15 K/W bedragen. De Live vinyl planken en tegels van Berry Alloc zijn bv. uitermate geschikt voor vloerverwarming. 

Van laminaat werd lange tijd gezegd dat dit niet geschikt is voor vloerverwarming. Huidige varianten zijn er echter speciaal voor ontwikkeld.

Welke vloer kiezen voor intensief gebruik

In ruimtes die veel gebruikt worden, zoals de woonkamer, wordt een vloer aangeraden die onderhoudsvriendelijk is en een sterke toplaag heeft. Een topkwaliteit High Pressure laminaat of PVC-vloer met een slijtvaste toplaag is voor dit soort ruimtes een goede keuze. Of een mooie houten vloer die je na verloop van tijd opnieuw laat schuren.In vochtige ruimtes zoals de badkamer zijn dan weer PVC, stenen vloeren of waterbestendige laminaat geschikt. 

Welke vloer kiezen voor welk budget

Binnen elk type vloer zijn er goedkopere en duurdere opties. Soms zegt dit iets over de kwaliteit van de vloer maar niet altijd. Tapijt en vinyl liggen doorgaans aan de onderkant van de prijsvork. Laminaat, PVC en parket liggen daarboven.

Wil je de vloer zelf leggen?​

De meeste laminaat- en PVC-vloeren kun je prima zelf leggen. Maar andere vloeren, zoals tegels en houten vloeren, hebben wat meer vakmanschap nodig. Veel hangt ook af van de ondervloer waarop je werkt.  Afhankelijk van je materiaal keuze is een vloer leggen over het algemeen niet het moeilijkste klusje in huis. info: BERRY ALLOC | VERDELERS

Ben je op zoek naar een sprekende vloer die een echte eyecatcher kan vormen in je interieur dan loont het zeker de moeite je wat te verdiepen in linoleum vloeren. Meer bepaald Marmoleum van FORBO, een hedendaagse linoleum vloerbedekking, die algemeen getypeerd wordt als mooi, praktisch, duurzaam en natuurlijk.
Marmoleum is een vloeren assortiment dat houdt van blote voeten en stofvrij wonen toelaat. Met honderden decoratie en combinatie mogelijkheden in kleuren en designs.

Karakteristieken van linoleum als materiaal

Kiezen voor linoleum als vloermateriaal is kiezen voor een vloer gemaakt van natuurlijke en biologische ingrediënten, waaronder lijnzaadolie, die van nature antibacterieel is en geen schadelijke stoffen bevat. Het is dus absoluut een gezonde vloer voor spelende kinderen, huisdieren en iedereen die erop leeft.

Marmoleum als materiaal is een duurzaam, biologisch afbreekbaar materiaal met een lange levensduur van ongeveer dertig jaar.

Hecht je veel waarde aan duurzaamheid en natuurlijke materialen dan heb je met een keuze voor linoleum het perfecte materiaal in handen. Het is immers gemaakt van 97% natuurlijke materialen, waarvan een groot deel snel herwinbaar is en gerecyclede content bevat. De belangrijkste bestanddelen van linoleum zijn Jute, vlas, hars, houtmeel en kalksteen. De Marmoleum vloeren zijn ook uitermate vuilbestendig en eenvoudig te reinigen en te onderhouden.

3 collecties

Met de nieuwste collecties sluit Marmoleum naadloos aan op de laatste woontrends, waardoor het een waaier aan verschillende sferen kan creëren, van warm vintage tot industrieel of minimalistisch. 

De Marmoleum Linear, Solid en Marbled collecties bieden een functioneel, duurzaam en tijdloos linoleumassortiment voor ruimtes met een natuurlijke uitstraling en een huiselijke sfeer. 

Marmoleum Linear

De gestreepte Striato dessins van Marmoleum Linear creëren een zachte en comfortabele look, waarmee verschillende kamers in een woning op schitterende wijze met elkaar kunnen verbonden worden. De collecties zijn eenvoudig te combineren en uitermate geschikt om bepaalde plaatsen in een ruimte te accentueren. 


Marmoleum Marbled

In de Marmoleum Marbled collectie, misschien wel de bekendste collectie op dit ogenblik, ontdekt men de natuurlijke schoonheid van CO2-neutraal geproduceerde vloerbedekking met 5 intrigerende, organische structuren in een groot aantal kleuren. Deze kleurcombinaties zijn veelzijdig in gebruik en combineren perfect met andere materialen zoals hout en steen.

Marmoleum Solid biedt met de reeksen Concrete, Cocoa, Piano, Slate & Walton eigentijdse ontwerpen en ongeëvenaarde veelzijdigheid en innovatie. De Cocoa collectie voegt cacaoschillen toe voor een unieke korrelige look, terwijl het slate leisteenmotief de tijdloze esthetiek van natuursteen combineert met de warmte en puurheid van linoleumvloeren.

De Marmoleum collecties bieden een brede keuze aan vloerdesigns die sympathie opwekken dankzij hun duurzame en natuurlijke karakter. Consistent met hun ecologische focus zijn ze een ideale keuze voor een bewuste en tijdloze vloeroplossing. Maar vooral vind je in deze linoleum collecties uitermate mooie vloeren die makkelijk te plaatsen zijn en je leefruimtes onmiddellijk naar een hoger niveau tillen. 

info: FORBO FLOORING SYSTEMS | VERDELERS

In de keuze van een nieuwe vloer zijn er heel wat beslissingsfactoren die een rol spelen. Esthetische kenmerken, waterbestendigheid, installatiegemak, onderhoud, prijs, duurzaamheid … zijn er slechts enkele van. De combinatiemogelijkheid met vloerverwarming is ook zo’n belangrijk criterium. 

En hoewel er voor parket veel kwalitatieve alternatieven bestaan, staat een authentieke houten vloer, en de warme uitstraling ervan, voor heel wat bouwers en renoveerders op de wenslijst. We beantwoorden hier enkele vragen die zich stellen wanneer je parket en vloerverwarming wil combineren.

Kan je vloerverwarming en parket combineren?

Parket kan je perfect combineren met bepaalde types van vloerverwarming. Er zijn 2 factoren die je hierbij  in de gaten dient te houden: rendement en luchtvochtigheid.

Een houten vloer op vloerverwarming levert een perfect rendement op als je rekening houdt met een maximale vloerdikte van 15 mm. Met dikkere types neemt het rendement navenant af. 

Daarnaast heb je voor een gezonde parketvloer een relatieve luchtvochtigheid in je leefruimte nodig van 40 tot 55%. Anders riskeer je vervorming of het optreden van scheurtjes. Hou je rekening met deze luchtvochtigheid dan zal kiervorming regelmatig verdeeld zijn.

Welk parket is geschikt voor vloerverwarming ?

Enkel samengesteld parket is geschikt voor vloerverwarming. 
Voor een efficiënte warmtewerking mag de totale warmteweerstand van de vloerbedekking niet meer bedragen dan 0.15m.K/W. Dit sluit een keuze voor  massief parket uit. Naast een te hoge warmteweerstand heb je met massief parket op vloerverwarming ook een te hoog risico op krimpen en kromtrekken. 
Een samengesteld parket daarentegen kan je perfect plaatsen over vloerverwarming. De warmteweerstand ervan ligt lager dan bij massief parket en samengesteld parket is ook veel stabieler waardoor het risico op vervorming veel kleiner is.

Nee. Samengesteld parket is best combineerbaar met reversibele vloerverwarming (en -koeling) indien de oppervlaktetemperatuur niet beneden 18°C zakt en het verschil met de ruimtetemperatuur niet meer bedraagt dan 5°C. Watergestuurde vloerverwarming is het meest geschikt voor parket. 

De geadviseerde maximumtemperatuur voor het vloeroppervlak bedraagt bedraagt 28°C en die temperatuur mag niet te bruusk stijgen of dalen. De verwarmingsbuizen moeten ook bedekt worden met minimaal 30 mm cement. 

Behoudens uitzonderingen zijn elektrische vloerverwarming of infrarood vloerverwarming niet geschikt.

Zwevende plaatsing is sterk af te raden omwille van rendementsredenen. Er bevindt zich dan immers een isolerende luchtlaag tussen de vloer en de chape. Ga dus zeker voor verlijmde plaatsing.

Wil je graag een parketvloer dan is het ten allen tijde aangewezen deze professioneel te laten plaatsen. Ga je wel zelf plaatsen, laat je dan ten gronde informeren over de toegelaten vochtigheidsgraad van de ondervloer. 

Verwarmingsbuizen moeten met ten minste 30 mm cement bedekt zijn. En krimpkloven in de ondervloer, bij grote oppervlakten, moeten opgevuld worden met polyester of epoxy hars voorafgaande aan de installatie. Laat de verwarming ook minstens  14 dagen aan staan nadat de ondervloer zijn finale consistentie heeft bereikt. Dat mag op 2/3 van de maximum temperatuur gedurende een week en vervolgens geleidelijk verhoogd (max. 5°C/dag) tot de maximum temperatuur gedurende minstens 5 dagen. 

Twee dagen na het plaatsen mag de verwarming gradueel heropgestart worden met maximum 3°C/dag. 

info: LAMETT | VERDELERS

Heb je in je flat een oude tegelvloer liggen die je liefst niet wil uitbreken, dan heb je een aantal opties om je nieuwe vloer erover heen te leggen. Zeker als die oude vloer stevig vast en stabiel ligt, is uitbreken wellicht helemaal niet nodig. Een vloermateriaal, met een aantal bijzondere kenmerken voor flats, dat dan in beeld komt is kurk.

Thermisch isolerend

Kurk heeft van nature goede thermische isolatie-eigenschappen, wat het een erg energiezuinig vloermateriaal maakt en zorgt voor een aangenaam loopgevoel. Ook op blote voeten. Kurk behoudt een optimale temperatuur het hele jaar door. 
Wanneer in producttesten de voettemperatuur in contact met vier verschillende materialen wordt gemeten, komen kurkvloeren hier steeds naar voren als de vloeren die het best warmte vasthouden.
Naast de goede thermische isolerende kenmerken is kurk echter ook een natuurlijke geluidsremmer die makkelijk loopgeluiden in een kamer vermindert en fungeert als een akoestische buffer tussen de vloer en de kamers eronder. 

Dit maakt het met name voor flats een erg interessant materiaal. Uit tests blijkt dat kurkvloeren loopgeluid tot 53% verminderen. Veel meer dan eender elk ander vloermateriaal.

Klaar voor intensief gebruik

Een kurkvloer kan zich makkelijk aanpassen aan druk omdat kurk een sterk elastisch en samendrukbaar materiaal is dat zijn flexibiliteit behoudt bij impact. 

Dit betekent dat je met een kurkvloer een vloer hebt die zich in zijn oorspronkelijke vorm en volume herstelt, zonder schade op te lopen, bij harde schokken. 

Laat je bijvoorbeeld een hard voorwerp vallen op een kurkvloer dan zorgen de schokabsorberende kenmerken van kurk ervoor dat je vloer geen schade oploopt. Een kurkvloer is dus een zeer robuuste vloer, bovendien met een lange levensduur.

Dit maakt van kurkvloeren ook vloeren die zeer geschikt zijn voor intensief gebruik. In de kamers die veel gebruikt worden in een woning kan je perfect kiezen voor een kurkvloer. Tel hier het unieke comfort van kurk bij en je hebt een vloermateriaal dat erg het overwegen waard is. info: WICANDERS | VERDELERS

colofon

VOLGEN

DELEN

Het Build for life e-magazine verschijnt wekelijks en brengt je het nieuws van de woonmerken. Wil je als bouwer/renoveerder graag op de hoogte blijven, schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief en ontvang het magazine wekelijks gratis in je inbox. 

Geert Verlinden, Build for life

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

incl. wekelijks gratis e-magazine

in dit e-magazine werd gebruik gemaakt van bron- en fotomateriaal van volgende merken

© Dijl bv – BE0746401340

Registreer je en verkrijg Compleet Wonen gratis

Build for life