Build for life,
nieuws van merken

schrijf je in voor de nieuwsbrief

partner login Build for life
18|04|24

Husqvarna lanceert unieke rewilding functie voor robotmaaiers

Husqvarna lanceert unieke rewilding functie voor robotmaaiers

Husqvarna, de wereldleider in robotmaaiers, lanceerde onlangs de eerste functie ter wereld om te helpen bij het “verwilderen” van privétuinen. De Rewilding Mode laat automatisch ten minste 10% van het gazon ongemaaid, zodat er ruimte is voor bijen, vlinders en andere bestuivende insecten.
Het aandeel van de tuin dat standaard vrij wordt gelaten is geïnspireerd op het EU-landbouwbeleid, dat boeren oproept om 5% van hun landbouwgrond vrij te houden ter bevordering van de biodiversiteit. Tot nog toe echter was er geen dergelijke standaard voor privétuinen, ondanks het grote potentieel om een verschil te maken. Als elke Europese tuinier minstens 10% van zijn tuin zou laten verwilderen, zou dit goed zijn voor een gebied dat viermaal groter is dan het grootste natuurgebied van Europa. Rewilding geïnspireerd op reeds in voege zijnde landbouwbeleid Met de Rewilding Mode wil Husqvarna een nieuwe standaard creëren voor privétuinen met “wilde” zones als natuurlijk onderdeel van het gazon. Hiermee wordt het huidige idee van de ideale tuin tot op zekere hoogte in vraag gesteld, ten gunste van een tuin waarin perfect gemanicuurd gras samengaat met weideachtig gebied. Tuinbezitters kunnen een grote rol spelen om meer biodiversiteit te creëren, aangezien privétuinen een belangrijke habitat vormen voor bestuivers, goed voor 20 à 30% van de stedelijke gebieden in Europa.
“Verwildering is een eenvoudige oplossing, maar het vraagt wel een andere mindset van de tuinbezitter. Het ideaalbeeld van een ‘gemanicuurde’ tuin wordt losgelaten. Dat wil overigens niet zeggen dat de tuin er onaantrekkelijk uitziet. Integendeel: een bloemenstrook met op de voorgrond een strak gemaaide grasmat geeft juist een heel mooi effect”, zegt Anton de Jong, Directeur van Husqvarna Benelux. De nieuwe functie vergemakkelijkt het werk door automatisch ten minste 10% van de tuin te reserveren voor een verwilderingszone. Met behulp van satellieten die de grootte van de tuin meten, berekent de robotmaaierapp een gebied dat overeenkomt met dit percentage als uitgangspunt. Gebruikers kunnen er dan voor kiezen om de verwilderingszone te installeren waar dat het beste uitkomt en eventueel uit te breiden. De functie is beschikbaar voor de Automower®-robotmaaiermodellen 405X, 415X en 435X AWD en voor de NERA-modellen 430X NERA en 450X NERA die met begrenzingsdraad zijn geïnstalleerd. Er zijn momenteel wereldwijd ongeveer 150.000 Husqvarna-robotmaaiers die de nieuwe functie ondersteunen.
Wat is rewilding?

Rewilding is een functie die instelbaar is op Husqvarna robotmaaiers. Met deze nieuwe functie wordt, bij het maaien van het gazon, automatisch 10% ongemoeid gelaten om bestuivers zoals bijen en vlinders en kevers meer kansen te bieden. De doelstelling van rewilding is dan ook meer biodiversiteit te creëren.

Rewilding functie bij Husqvarna robotmaaiers

Bron: Twocents – Foto: Twocents, Husqvarna

Build for life | 18 07 23

meest gelezen vandaag
Leadax Roov, nieuwe duurzame platdakbedekking | WIENERBERGER
De voordelen van prefab betonbouw | CONCRETE HOUSE
ALIPLAST laat je binnen- en buitenruimte samensmelten
Isolatie met aluminium cachering of zonder kiezen? | SOPREMA
Hoe kale plekken in gazon herstellen met optimaal resultaat? | DCM
van onze partners

Creëer je eigen wellness thuis en geniet doorlopend het hele jaar. 

Realiseer deze zomer je droomterras met Cedral Terrace en de cashback deal, 15€/m² cashback op terrasplanken.

Bereken handig online welke tijdelijke opslag je nodig hebt en wat het kost.

Registreer je en verkrijg Compleet Wonen gratis

Build for life

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

incl. gratis online weekmagazine